Compliancecheck

#27

Blootstelling aan chroom-6 brengt drie types gezondheidsrisico’s met zich mee
Lees meer
Blootstelling aan chroom-6 brengt drie types gezondheidsrisico’s met zich mee - Compliance Check

Blootstelling aan chroom-6 brengt drie types gezondheidsrisico’s met zich mee

Allergische reacties door blootstelling aan de huid
Zoals eerder vermeld, worden chroom-6-zouten (chromaten) gebruikt voor onder andere leerproducten, verven, cement en anti-corrosietoepassingen. Contact met deze chromaathoudende stoffen kan leiden tot allergische dermatitis, resulterend in ontstekingen en huidzweren, ook wel ‘chroomzweren’ genoemd. Deze conditie komt vaak voor bij arbeidskrachten die blootgesteld zijn geweest aan sterke chromaatoplossingen in elektroplating(verchroom)bedrijven, leerlooierijen en chroomproducerende bedrijven.

Vergiftiging door opname via de mond (inslikken)
Eten en drinken kan besmet raken met chroom-6 (het kan bijvoorbeeld aanwezig zijn in drinkwater). Het via de mond binnenkrijgen van chroom-6 kan leiden tot ‘acute orale toxiciteit’ (schadelijke effecten die zich voordoen na inslikken). Deze effecten treden op bij het binnenkrijgen van 50 tot 150 mg/kg en worden veroorzaakt door de sterke oxiderende eigenschappen van chroom-6. Wanneer chroom-6 de bloedstroom bereikt, kunnen oxiderende reacties plaatvinden, die schade aanrichten aan de nieren, lever en bloedcellen. Een therapie van intensieve dialyse kan uitkomst bieden.

Kankerverwekkend na inhalatie (inademing)
Bewerking van met chroom-6 gecoat materiaal kan leiden tot inhalatie van chroom-6-deeltjes. Chroom-6-houdend stof is carcinogeen: het is genotoxisch 5. Dat betekent dat de stof het DNA beschadigt en zo erfelijke veranderingen en kanker kan veroorzaken.

Voor meer informatie over chroom-6 klik hier