Compliancecheck

#31

Chroom-6 veilig laten verwijderen
Lees meer
Chroom-6 veilig laten verwijderen - Compliance Check

Chroom-6 veilig laten verwijderen

Om chroom-6 gecontroleerd en veilig te verwijderen, worden in Nederland saneringen uitgevoerd onder asbestcondities, zodat de juiste deskundigheid, materialen en bescherming wordt gebruikt.

Asbestcondities
De ruimte met het besmette oppervlak wordt hermetisch afgesloten met folie. Een onderdrukmachine met HEPA-filter wordt geplaatst om de lucht af te zuigen en te filteren. Het saneringsgebied wordt afgezet met borden ‘geen toegang voor onbevoegden’.

Saneerders beschermd
De saneerders dragen persoonlijke beschermingsmiddelen, beschermende kleding, handschoenen en volgelaatsmaskers met aanblaasunit met P3-filter. Verder gelden de voor saneringen gebruikelijke doucheprocedures als hygiënische maatregel, zodat ze zeker weten dat er geen stof op het lichaam achterblijft. De gebruikte kleding, handschoenen, ondergoed, sokken, handdoeken worden allemaal in een afvalzak verzameld voor afvoer als chemisch afval.

Groen licht
De eindcontrole na een chroom-6 sanering gebeurt door een geaccrediteerd laboratorium, want alleen meten is weten. Dat zijn doorgaans de laboratoria die zich ook bezighouden met asbestsaneringen, zoals dat van Kiwa Inspection & Testing. Er bestaat geen wettelijk voorgeschreven vrijgavenorm en/of methodiek. Daarom stellen verschillende bedrijven huisprocedures op en testen die op locatie op doeltreffendheid en betrouwbaarheid. Ook hierbij wordt de methodiek gebaseerd op die van asbestsaneringen, zoals visuele inspecties, luchtmetingen, stofbemonsteringen, et cetera.