Compliancecheck

#29

Hoe bepaal je de aanwezigheid van chroom-6 in verf of primer?
Lees meer
Hoe bepaal je de aanwezigheid van chroom-6 in verf of primer? - Compliance Check

Hoe bepaal je de aanwezigheid van chroom-6 in verf of primer?

Er zijn diverse methoden om de aanwezigheid van chroom-6 vast te stellen. Ze verschillen in de manier om het chroom-6 in de verf of primer los te krijgen van de stof waarin het oorspronkelijk was toegevoegd als pigment. Sommige van de chroom-6 houdende pigmenten zijn namelijk moeilijk oplosbaar.

Zure of basische oplossing
Dit proces wordt nog eens bemoeilijkt door de mogelijke degradatie van chroom-6 naar chroom-3 (Cr 3+) in zure, waterige oplossingen. Daarom gebruiken sommige methodes een gebufferde basische oplossing die veel chroomhoudende zouten gemakkelijk oplost en reductie van chroom-6 naar chroom-3 vermindert.

Kleurintensiteit meten
Als het chroom-6 eenmaal is opgelost, kan er na toevoeging van een specifiek chemisch reagens een kleuring ontstaan. De intensiteit van de kleur heeft een directe relatie met de hoeveelheid chroom-6 dat aanwezig is in het monster. De intensiteit kan worden vastgesteld met een UV/VISspectrofotometer. Bij twijfel: aanvullend laboratoriumonderzoek

Bij twijfel of er chroom-6 aanwezig is, kan onderzoek van een aanvullend monster in een laboratorium uitkomst bieden. Dit kan zowel een materiaalmonster zijn (bijvoorbeeld een verf- of coatingschilfer)als een stofmonster. Een ion-chromatograaf, gekoppeld aan een spectrofotometrische detector identificeert de aanwezigheid en bepaalt de hoeveelheid van chroom-6*.

*Het NIOSH Manual of Analytical Methods bevat een aantal analysevoorschriften: nummers 7600, 7605 en 7703, daarnaast is er de Amerikaanse OSHA method, ID 215 en ISO 15192.

Voor meer informatie over chroom-6 klik hier